Igor Fenko: “Delo obrodi sadove in takšen je tudi naš pristop!”

17/01/2017

V začetnem delu priprav pred nadaljevanjem sezone smo se pogovarjali z vodjem NŠ Rudar Velenje in trenerjem kadetov Igorjem Fenkom, ki je za nas strnil misli o jesenskem delu tekmovanj in o pripravah na spomladanski del.

Igor Fenko (vodja NŠ in trener kadetov) o prvem delu sezone:  “V klubu sem pričel delovati s 1.7.2016 in čim hitreje poskušal opraviti razgovore s trenerji ter vzpostaviti dobro komunikacijo. Potrebno je bilo popolniti nekaj vrzeli, z nekaterimi pa je bilo potrebno opraviti le razgovor. V tem obdobju imajo sicer klubi navadno že povsem postavljene trenerske piramide, igralci ki so na seznamu želja pa s trenerji opravljene razgovore, po katerih se prestop bodisi izvede ali pa tudi ne.  Mi smo takrat z razgovori šele začenjali, saj se je pretekla sezona zavlekla v kvalifikacije in smo se bili primorani ukvarjati z drugimi težavami. Na koncu smo uspeli pripeljati nekaj igralcev, a smo jih nekaj tudi izgubili. V bodoče nas čaka veliko dela, tako na področju “scoutinga” kot seveda tudi na proizvodnji in razvoju lastnega kadra. Oboje je zelo povezano, saj je število kvalitetnih igralcev v Sloveniji zelo majhno in se praktično vsi klubi borimo za njih. Rad bi poudaril, da moramo vedeti da naši, Rudarjevi igralci, igrajo v nogometnih šolah Maribora, Olimpije, Domžal ipd. in ti igralci bi zagotovo dvigovali kvaliteto iger naših ekip.

Ocene navadno podajam na osnovi načrtov. V prvi sezoni je naša naloga vzpostaviti dobro komunikacijo med trenerji in uskladiti način dela v vseh kategorijah. S tekmovalnega vidika je cilj pri najmlajših kategorijah, da s prepoznavno igro krojijo vrh MNZ lestvic, kar nam tudi uspeva. Pri starejših ekipah, ki igrajo nogomet na državni ravni pa, da so konkurenčni, da si zagotovijo obstanek v ligi in v naslednjih treh letih igrajo prepoznaven, napadalen nogomet, s katerim bi ponovno lahko osvajali mesta v zgornji polovici lestvic in s kadrom oskrbovali člansko ekipo in. Trenutno ne gre vse po načrtih kadetom in mladincem, ki so sicer odlično štartali v prvenstvo a so kasneje nekoliko padli. Nekaj razlogov za to je jasnih, nekaj pa jih še iščemo. V prvem delu smo imeli kar nekaj težav s poškodbami, ki smo jih sedaj, upam da sanirali in lahko v drugem delu pričakujemo kaj več. Zaenkrat ohranjamo realne možnosti, da izpolnimo naš cilj, je pa seveda letos naloga nekoliko težja kot lani, saj liga šteje manj ekip kot v preteklosti.”

O pripravah na spomladanski del prvenstva: “Moje prepričanje je, da delo obrodi sadove in takšen je tudi naš pristop. S pripravami smo začeli zelo zgodaj, delo pa je razdeljeno po nalogah in vsebini. V prvem delu priprav bomo tako kot večina dali poudarek na kondicijski pripravi in potem uigravanju moštev. Prepričan sem, da bodo ekipe še bolje pripravljene in bomo izpolnili zastavljene cilje. V prvem tednu je bilo še malo uvajanja, sedaj pa do konca »stiskamo«. Upam le, da nam vreme ne bo preveč nagajalo. Sneg recimo nam lahko poruši veliko začrtanih vsebin.”

Pogled v spomladanski del prvenstva: “Kakih posebnih sprememb ne načrtujemo. Vse uspešne zgodbe se začno tako, da se temelji gradijo kakšno leto ali dve. Naša naloga je, da vztrajamo na začrtani poti, ki je zastavljena dobro. Imamo veliko projektov, ki jih želimo dvigniti na višji nivo. S tem mislim na nogometno šolo, »scouting«, sistem dela, sodelovanja z okoliškimi klubi… vse to je proces in zahteva svoj čas. Moramo vztrajati in rezultat bo prišel. Menjanje strategij vsake pol leta nikoli ne prinese rezultatov. Seveda imamo tudi v Sloveniji uspešne zgodbe, a vse bazirajo na dolgoročnosti.”

fenko1