Rehabilitacija Andraža Vrabiča

28/02/2019

Rehabilitacija Andraža Vrabiča

Igralec Rudarja, Andraž Vrabič, je skoraj pol leta okreval po poškodbi kolena. Z njim smo se pogovorili o procesu rehabilitacije in kako ga je doživel.

Kako dolgo je že od vaše poškodbe in ali lahko opišete kaj se je zgodilo, da je do nje prišlo?

Od poškodbe je minilo 5 mesecev. Zgodila se je na tekmi v Celju, kjer mi je ob podaji žoge soigralcu obrnilo koleno pri čemer se je izpahnila pogačica. Strgal sem pogačični ligament, za kar pa ni bilo potrebne operacije.

Kako je potekala rehabilitacija?

Najprej sem pričel s terapijami na klubu, in sicer pod vodstvom klubskega fizioterapevta. Kasneje sem ob igrišču izvajal različne vaje, po dobrih 2 mesecih pa sem začel, poleg vaj za fizioterapijo, delati še s kondicijskim trenerjem v fitnesu. Vaje sem izvajal ves čas, tudi med premorom, vse do začetka priprav, kjer sem se pridružil soigralcem na treningih. Tukaj pa je spet prišlo do manjšega zapleta. V isto koleno se mi je nabrala voda, zaradi česar sem ponovno moral na krajši počitek, da se je to saniralo.

Veliko vaj si izvajal v fitnesu in ob igrišču, kakšni so občutki, ko vidiš soigralce trenirati, ti pa se jim ne moreš aktivno pridružiti? Je to nekaj kar je nate močno vplivalo? Kako se igralec s tem spopade?

Občutki vsekakor niso dobri. Želiš si biti zraven, želiš igrati, delati vaje z žogo, … Se pa s časom definitivno privadiš. So pa ti občutki name do neke mere tudi vplivali, saj sem že šel čez en tako dolgoročen proces in ponoviti vse skupaj ter se vračati ni prijetno. Kot igralca me je motiviralo to, da sem bil vsak dan, vsak trening bližje temu, da se ekipi znova pridružim. O samem procesu je potrebno razmišljati pozitivno in gledati na cilj rehabilitacije, ki je seveda sanacija poškodbe ter vrnitev na igrišče.

Je poškodba zdaj že v celoti sanirana ali še čutiš kakšno bolečino? Kakšen je plan za naprej?

Zaenkrat k sreči ni bolečin, poškodba je sanirana. Bom pa moral določene vaje delati skozi celotno kariero. Razlog je ravno v tem, da nisem imel operacije in morajo biti nekatere mišice ves čas aktivirane, potrebno jih je krepiti. Enostavno je potrebno na stanje nekoliko bolj paziti.

Kaj si v tem času iz igrišč najbolj pogrešal?

Najbolj sem pogrešal tekme, saj treniraš z namenom, da bi igral tekme. Sočasno s tem pa pride tudi vzdušje na tekmah, čustva ob zmagi, veselje v garderobi in podobno.