Na povratno tekmo z lepo popotnico

12/07/2018

Knapi na 1. tekmi kvalifikacij za UEFA Ligo Evropa boljši od Tre Fioria s 7:0.
Postava: Pridigar, Muić, Pišek, Trifković, Djair, Radić, Bolha, Vasiljević, Tomašević, Tučić, Pušaver
Igrali so še: Šimunac, Solomun, Vodeb
Strelci: Tučić 2x, Radić 2x, Djair, Solomun, Della Valle (AG)

Rudar iz Velenja je evropsko pot začel kot izrazit favorit. Tekmec v prvem krogu kvalifikacij evropske lige je namreč skromni sanmarinski Tre Fiori, ki je doslej vselej izpadel v prvem kvalifikacijskem krogu evropskih tekmovanj, letos pa je v predkvalifikacijah pa je tokrat izločil valižanski Bala Town.

Domači nogometaši so potrebovali skoraj tretjino tekme, da so teoretično prednost spremenili v zadetek. Imeli so terensko premoč od začetnega žvižga sodnika, pred vratarjem Giorgijem Pizzolatom sta bila najbolj aktivna Damjan Trifković in Milan Tucić, a dolgo nista zadela cilja. Gostje so se branili, imeli pa so priložnost v 28. minuti, ko je moral po nezbranosti domače obrambe posredovati vratar Marko Pridigar.

Prvi gol so Velenjčani dosegli po 33 minutah tekme, strelec pa je bil Tucić. Kljub premoči je to ostal edini Rudarjev zadetek v tem delu igre.Nato pa se je strelsko odrlo. V nadaljevanju tekme gostje niso dobro vedeli, od kod jim preti večja nevarnost. Enega od zadetkov, petega, so si pozneje zabili kar sami, toda že do takrat je bila tekma odločena. V le dveh minutah sta najprej v polno zadela Dominik Radić in Djair Parfitt-Williams v 48. in 49. minuti, Tucić, ki je igrišče zapustil v 72. minuti, pa je dodal svoj drugi zadetek na tekmi v 59.

Velenjčani so do konca prve polovice dvoboja praktično že potrdili uvrstitev v naslednji krog in obenem še poskrbeli za rekordno evropsko zmago. Radić je v 78. minuti tako kot Tucić dosegel še drugi gol na tekmi, piko na i za že skoraj povsem zanesljiv dvoboj drugega kvalifikacijskega kroga proti romunski ekipi FCSB oziroma Steaui pa je pred koncem tekme postavil Ante Solomun.

Tekst/Sportal