GPS sistem za spremljanje gibanja igralcev

04/09/2018

V letošnji sezoni smo v našem klubu dočakali novo pridobitev – GPS sistem za spremljanje gibanja igralcev med treningi in tekmami. Sistem deluje tako, da vsak od igralcev nosi na sebi senzor gibanja, na katerega se ves čas aktivnosti beležijo podatki. Te podatke nato prenesemo v računalnik, kjer jih lahko obdelujemo in analiziramo. Podatki, ki jih na ta način pridobimo so naslednji: celotna pretečena razdalja, pretečena razdalja v različnih hitrostih, število gibanj visoke hitrosti (šprinti), največja hitrost, povprečna hitrost gibanja, podatki o količini in intenzivnosti pospeševanj in zaustavljanj. To so torej enaki podatki, kot jih lahko vidimo tudi med prenosi tekem Lige prvakov in drugih največjih nogometnih tekmovanj.

Vse našteto nam omogoča natančen vpogled v podrobnosti gibanja celotne ekipe in tudi posameznih igralcev. S tem dobijo trenerji pomembne povratne informacije o sposobnostih in pripravljenosti igralcev ter načinu igre ekip. Temu primerno lahko seveda prilagodijo tudi nadaljnji trenažni proces in s tem preverjajo in izboljšujejo učinkovitost treningov. Sistem je namreč uporaben tudi za razna testiranja telesnih sposobnosti. Po izvedenem ciklusu treningov lahko testiranje ponovijo in vidijo, ali in kako učinkovit je ta ciklus bil z vidika izboljšanja telesnih sposobnosti.

Poleg trenerjev po drugi strani dobijo konkretne povratne informacije tudi igralci, ki sedaj lahko iz prve roke vidijo, kako so se v smislu teka in kondicijske pripravljenosti izkazali na tekmi ali treningu in kje imajo prostor za napredek. Verjamemo, da to znatno pripomore tudi k večji motivaciji in angažiranosti naših igralcev na treningih in tekmah.

Sistem seveda največ uporabljajo igralci članskega moštva, je pa sistem namenjen tudi mlajšim selekcijam. Tu nas seveda v največji meri zanimajo rezultati mladinske in kadetske ekipe, saj jih v večji meri že lahko primerjamo z učinkom članskih igralcev.

Sistem je vsekakor velika pridobitev našega kluba in predstavlja še eno orodje, ki nam pomaga izboljšati naše treninge in delo v klubu na splošno. Predstavlja nov kamen(ček) v mozaiku izboljšav in nadgradenj, skozi katere je šel proces treninga v NK Rudar v zadnjih dveh sezonah.