Nogometna šola NK Rudar Velenje v zadnjih letih odlično napredovala

17/04/2019

Nogometna šola NK Rudar Velenje v zadnjih letih odlično napredovala

V NK Rudar Velenje je v zadnjih letih opaziti rast programov in kakovosti nogometne šole. Direktor NK Rudar Velenje, Marko Čepelnik, in vodja nogometne šole kluba, Igor Fenko, sta povedala, da to vsekakor ni bilo zgolj naključje. Razvoja so se v Velenju lotili strokovno in sistematično.

Direktor, Marko Čepelnik, je ob pogovoru povedal, da krivulja nogomete šole v zadnjih letih strmo narašča, pri čemer je eden glavnih kazalnikov tudi rekordno število vpisanih otrok na programih, ki se v klubu izvajajo. Sam meni, da so pozitivne spremembe vsekakor povezane s strokovnostjo trenerjev, pri čemer v klubu stremijo k temu, da bi vsaka selekcija imela dva trenerja. Poleg tega je izpostavil tudi sodelovanje in povezovanje z drugimi klubi, društvi in lokalnim okoljem. Ne le, da se redno udeležujejo prijateljskih turnirjev, na katere so povabljeni, vendar se organizacije dogodkov lotijo tudi sami ter si želijo še več lastne vsebine. Dodatno se v klubu trudijo, da so z rezultati nogometne šole čim bolj ažurni, kar dobro vpliva tudi na igralce, saj s tem čutijo večjo pripadnost klubu, vidijo namreč, da so zastopani in pomemben člen NK Rudar Velenje.

V klubu se zavedajo pomembnosti mlajše populacije in si želijo, da se v dobre nogometaše vzgoji čim več domačih igralcev. Cilj je, da bi bila članska ekipa v čim večjem številu sestavljena iz domačih igralcev, kar potrdi tudi informacija, da bo v naslednjem letu profesionalno pogodbo imelo kar 6 nogometašev, ki se trenutno kalijo v selekciji mladincev.

Bolj podrobno pa smo o nogometni šoli spregovorili z vodjo nogometne šole, Igorjem Fenkom.

Katere programe vse izvaja nogometna šola?

Igor Fenko: Nogometna šola Rudar Velenje želi z različnimi aktivnostmi širiti znanja, ki jih ima in se razvijati na celotnem prostoru Šaleške doline. Seveda je naša primarna aktivnost omogočiti mladim, da se nogometno razvijajo v našem klubu in pridobivajo ob nogometnem znanju tudi ostala znanja in veščine. V današnji družbi seveda ni dovolj le obvladati eno veščino, tako kot je nogomet, ampak je nujno potrebno obvladati več stvari kot je komuniciranje in sodelovanje z več akterji (igralci, trenerji, fizioterapevti, mediji, …). Na ta način igralci urijo veliko različnih veščin in pridobivajo veliko različnih novih znanj. Smo se pa v prenovljenem programu nogometne šole odločili, da bom poizkusili zajeti čim večjo populacijo prebivalstva in jih aktivirati, da aktivno sodelujejo. Trenutno imamo nekaj projektov, ki so že stalni v našem programu:

Na klubu je 15 tekmovalnih skupin, ki jih sooblikuje 17 trenerjev. Skupine so razdeljene glede na starost in so razporejene od selekcije U5 vse do selekcije U19. Poleg nogometnih treningov se jim ponuja še veliko drugih vsebin: korekcija gibanja s kineziologom, dodatni kondicijski treningi, za poškodovane skrbita dva fizioterapevta, sodelujemo tudi z atletskimi trenerji za izboljšavo teka in podobno. V prihodnosti pa pripravljamo še več vsebin.

Krtkova nogometna šola, ki poteka na osnovnih šolah v Velenju, trenutno vključuje otroke 2. in 3. razredov osnovne šole. Imamo pa že načrt, da bomo z naslednjim šolskim letom ponudili vadbo tudi 1. razredom.

Krtkovi vrtci je poimenovana vadba v vrtcih, ki trenutno poteka na dveh lokacijah v Velenju. Cilj programa je, da se aktivnost razširi na vse vrtce v Velenju in morda tudi v okolici. Zaenkrat so odzivi odlični in kažejo na pozitiven sprejem v okolju.

Na Krtkovem nogometnem kampu, ki vsako leto poteka v prvem tednu po končanem šolskem letu, se otroci lahko sprostijo ob različnih aktivnostih in se zabavajo na in ob nogometnem igrišču.

Tukaj so še razna izobraževanja oziroma predavanja. V tem trenutku imamo izobraževanja usmerjena bolj v igralcev in njihov razvoj. Tako govorimo o temah kot so hrana, zdravje, sodniki, obnašanje, psihologija in podobno. Bomo pa v prihodnosti ta izobraževanja usmerili še bolj široko in s tem vključili tudi starše in ostale zainteresirane.

Koliko je otrok v programih nogometne šole?

Igor Fenko: V nogometni šoli Rudar Velenje trenutno vadi okoli 450 otrok. Vadba je organizirana na več ravneh. Večina jih poteka v klubu. Nekaj pa jih opravimo na okoliških šolah in vrtcih.

Koliko je trenerjev oziroma osebja, ki delujejo znotraj nogometne šole?

Igor Fenko: V nogometni šoli je trenutno vključenih 23 trenerjev, fizioterapevtov in ostalih, ki pomagajo pri razvoju nogometašev.

Kaj vse klub ponuja igralcem?         

Igor Fenko: Klub je vsako leto bolje organiziran in ima vse boljše pogoje za delo. Kar se tiče samih igralnih površin in prostorov za treniranje imamo ob glavnem igrišču še dva velika pomožna travnata igrišča, eno veliko igrišče z umetno travo, eno malo igrišče z umetno travo, fitnes, veliko dodatne opreme za delo in seveda odlično okolico, ki omogoča še dodatne možnosti.

Kar se tiče samih vsebin in treningov, ponujamo igralcem vsakodnevno vadbo. Za nekatere tudi 2 krat tedensko ob jutranjih terminih. Potrebno je povedati, da res dobro sodelujemo s šolami v Velenju. Dodatno pa še skrbimo za igralce s fizioterapevti, kineziologi in trenerjih iz drugih športov, da se igralci razvijajo kot celota. Ne smemo pa pozabiti tudi na teoretične vsebine, kjer se igralci izobražujejo o sodniških pravilih, prehrani, psihologiji in tako naprej.

Kdaj lahko otroci začnejo s treningi nogometa v Rudarju?

Igor Fenko: Otroci se lahko prvič srečajo z nogometnimi vsebinami pri štirih letih. Tako smo letos vpisovali letnik 2014. Seveda pa se lahko priključijo treningom tudi starejši. Za vse, ki želijo trenirati se pri nas najde mesto.

Kako je potekala rast in razvoj nogometne šole v preteklih nekaj letih in kam naprej sedaj?

Igor Fenko: V zadnjih letih smo se v klubu odločili, da bomo vlagali predvsem v razvoj mladega igralca. Primarno ponuditi vsebino, ki bo igralcem omogočila, da postanejo dobre osebe in ob tem razvijati tudi njihovo nogometno znanje. Tako smo pripeljali dodatne strokovnjake, ki vse to omogočajo. Ob tem smo pričeli aktivno privabljati mlade, da pridejo spoznavati veščino nogometa. Odločili smo se, da bomo vsako leto dodali nekaj projektov, da bo šola še bolj prepoznavna. Začeli smo s Krtkovimi nogometnimi šolami in Krtkovim kampom. Nadaljevali smo s Cviklovim memorialom in Krtkovimi vrtci. Za Cviklov memorial si želimo, da bi postal velik mednarodni turnir in v tej smeri tudi organizacijsko gradimo. V tem mesecu smo prvič izvedli turnirja selekcij U8 in U10, ki sta vsebovala tudi dobrodelno noto. Ta je bila tokrat namenjena Dušku Supiču. Vse skupaj želimo nadgraditi še z več aktivnostmi ter povezovanjem z lokalnimi društvi in okoljem. Razmišljamo tudi še o vsaj enem večjem turnirju na zunanjih igriščih. Skratka idej je še veliko in jih vsekakor ne primanjkuje.

Kadeti in mladinci se borijo za vstop v prvo ligo. Kako dolgo traja takšen napredek in kakšna je bila pot do trenutne točke za Rudar? Kako morajo ob tem razmišljati trenerji ter igralci?

Igor Fenko: Po težavnem obdobju smo uspeli sestaviti zelo dobro trenersko ekipo, ki je dve sezoni res garala, da je uspela nadgraditi znanje igralcev. Seveda je bilo potrebno nekaj dodatnega »skavtiranja« in pripeljati še kakšnega kvalitetnega igralca iz okolice. Po trdem delu je bilo potrebno spremeniti tudi način razmišljanja. Večina teh igralcev ni imela ravno najboljše samopodobe in zaupanja v svoje sposobnosti. Ustvarjati zmagovalno mentaliteto je dolg in težak proces. Sedaj se po dveh sezonah kažejo veliki premiki in trenutno smo na dobri poti, da se vrnemo v prvo ligo. Seveda cilj ni le nastopati v prvi ligi, cilj je da smo standarden prvoligaš, ki bo puščal svoj pečat in se boril za zgornja mesta na razpredelnici.

Kakšni so nadaljnji cilji nogometne šole?

Igor Fenko: Kot sem že omenil idej je veliko. Zagotovo je primarno, da se igralci, ki bodo v naši nogometni šoli lahko razvijejo v igralce za najvišji rang tekmovanja in polnijo našo člansko moštvo. Ob tem, da omogočimo čim večjemu številu fantov in deklet, da lahko vadijo in se razvijajo v dobrih pogojih. Nujno moramo v naslednjih letih ustvariti oziroma obuditi ženski nogomet v Velenju. Želja je, da bi lahko pri nas vadili tudi tisti, ki nimajo tekmovalnih ambicij ter da bi naša nogometna šola bila prepoznavna, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji po številu igralcev, tekmovalnih uspehih in organizacij nogometne pole kot take, njenih turnirjev in dobrodelnih akcijah.