Vanja Radinović: “Ekipo je potrebno graditi na domačih igralcih!”

20/01/2017

Po uvodnem tednu priprav in tik pred odhodom na organizirane 10-dnevne priprave v Medulin, smo se pogovarjali z novim trenerjem NK Rudar Velenje, Vanjo Radinovićem.

Vanja Radinović (trener) o sebi:
“Svojo nogometno zgodovino delim na dva dela. Prvi del, moja profesionalna igralska kariera je na žalost trajala kratko, saj sem se že zelo zgodaj poškodoval. Bil sem mladi reprezentant bivše Jugoslavije in dolgoletni član FK Partizana, ki je takrat v Jugoslaviji predstavljal veliki klub. Trenersko kariero sem začel mlad, prav iz tega razloga, da sem mlad tudi sklenil svojo igralsko pot. Svojo trenersko kariero sem razvijal v vseh selekcijah Partizana, od najmlajših (U-5) pa vse do mladinske selekcije (U-21), preko nogometne zveze sem deloval v vseh mladih reprezentancah Srbije in Črne gore ter kasneje Srbije, kot član strokovne ekipe. Dve leti sem bil v članski ekipi Partizana prvi pomočnik trenerja. V tem času smo igrali v ligi prvakov, osvojili dva naslova državnih prvakov in en naslov pokalnih prvakov.
Mednarodno trenersko kariero sem začel v kitajski super ligi, v klubu Dalian kjer sem bil pomočnik. Osvojili smo 5. mesto na lestvici in prvič v zgodovini kluba igrali v polfinalu kitajskega pokala.  Po tem sem začel s samostojno trenersko kariero, vodil sem srbskega drugoligaša Bežanijo iz Beograda, romunskega prvoligaša Ceahlaul, grškega drugoligaša Zakintos in se nato ponovno vrnil v nogometno zvezo Srbije, kjer sem bil član strokovne ekipe srbske reprezentance do 23 let in vzporedno vodil predavanja za pridobitev Uefinih licenc pod okriljem nogometne zveze Srbije in trenerske organizacije Srbije. Bil sem član izpitnih komisij za Uefine trenerske licence A in PRO v Srbiji, nato pa me je pot vodila v Velenje, kjer sem z delom pričel prejšnji teden.”

O prvem kontaktu z ekipo:
“Prvi stik z ekipo je bil preko klubskega predstavnika, po kratki predstavitvi pa rad ostanem sam z igralci, da se pogovorimo o pravilih obnašanja, najprej z moje strani, saj sem jaz vzor ekipe in nato seveda tudi kaj pričakujem od njih. Mislim da so fantje v meni in moji strokovni ekipi prepoznali pozitiven odnos do dela, razumejo da je naš skupni cilj narediti najboljši rezultat glede na možnosti in pogoje s katerimi razpolagamo. Veseli me, da se igralci vedejo profesionalno,  da so natančni in točni pri svojih nalogah. Predpostavljam da jim v prvem tednu ni bilo lahko, z vsemi novimi zahtevami, novimi treningi, težkim delom, ampak so uspeli vstopiti v ta proces, ki mene navdaja z optimizmom, saj na ta način lahko napravimo dober rezultat, seveda v skladu z okoliščinami, ki vplivajo na sestavo naše igralske zasedbe. Opažam, da se vodstvo kluba trudi kar najbolje popolniti ekipo. Smo izredno motivirani in pripravljeni, da iz spomladanskega dela iztržimo maksimum.”

O stanju ekipe in prvih treningih:
“Ker moj način dela ni tak, da bi se z igralci družil in spoznaval v prostem času ampak me zanima samo spekter njihovih profesionalnih aktivnosti, njihovih sposobnosti, kako lahko doprinesejo skupnemu interesu, najprej klubskemu, ekipnemu in nato tudi lastnemu, vedno začenjam trenažni proces s testiranjem. Testiranj nismo uspeli opraviti kot bi bilo idealno, so pa opravljeni testi dali rezultate, ki nam pomagajo, da lahko upravljamo s trenažnim procesom na zadovoljivem nivoju.

Opažam, da igralci zaradi menjave trenerja in raznih drugih vzrokov tekom zimskega premora niso bili skoncentrirani na delo, poklon seveda izjemam, ki pa jih nebi omenjal, saj se mi zdi mnogo prezgodaj, da omenjamo posamezne igralce. Moje mnenje je, da priprav niso pričakali v vrhunskem stanju, vidim pa da resno pristopajo svojim tekočim obveznostim, delom treningov, ki so naporni in kompleksni, tako da mislim, da bomo manjši manjko uspeli nadoknaditi tekom priprav. Iz objektivnih razlogov smo s treningi začeli teden dni kasneje. Za prvi del treningov, pred odhodom na priprave v Medulin lahko rečem, da smo ga do tega trenutka opravili uspešno, izvedli smo vse kar smo planirali. Klub nam je kljub snegu zagotovil dobre pogoje za trening na umetni travi, kjer vsakodnevno nemoteno treniramo.”
radnovic kasa

O pričakovanjih od priprav:
“Naše priprave bodo sestavljene iz več delov. Prvega sestavlja obdobje do odhoda na organizirane priprave v Medulin, drugi so priprave v Medulinu, kjer bomo v nevsakdanjih okoliščinah, saj bomo skupaj 24 ur dnevno, odigrali pa bomo 4 tekme, kar je pomembno za vzpostavitev mehanizma naše igre. Tretji del priprav pa bo od prihoda domov pa do zadnjega tedna pred pričetkom prvenstva. V tem času bomo iskali čimboljše pogoje, da bomo kar se da veliko časa lahko preživeli na terenu. Sicer pa so cilji teh treh delov različni. Do odhoda v Medulin, se želimo spoznati z igralci in  prebroditi začetni del pripravljalnega obdobja, ki je precej kritičen z vidika poškodb, saj nizke temperature, spolzek teren, tek, lahko privedejo do dosti problemov, katerih zaenkrat na srečo nimamo. Začrtati želimo osnove glede koncepta naše igre. Pričakujem, da bomo v Medulinu tekom priprav in tekem opravili korekcije in napredek v naši igri, spoznali vsakega igralca in njegove meje, po vrnitvi domov pa napravili stabilizacijo ter se nekoliko odpočili predenj ponovno začnemo delati na razvoju naše igre. V zadnjem delu priprav, torej zadnji teden pred pričetkom lige, se bomo posvetili naši prvi tekmi in pripravi nanjo.”

O prihodih/odhodih igralcev:
“Prestopni rok je za klube na nivoju Rudarja vedno negotov. Ni realnih možnosti za velike okrepitve, sam pa tudi nisem trener, ki bi v klub vodil igralce iz nejasnih razlogov. Trenutno nas nekoliko skrbijo določene igralne pozicije, pa ne zaradi tega, ker bi imeli na njih slabe igralce, pač pa zato, ker zanje nimamo ustreznih menjav. Kot je znano je spomladanski del prvenstva težje odigrat zaradi kartonov, morebitnih poškodb, klubi se krepijo… imamo tudi nekaj atraktivnih igralcev, ki so zanimivi za klube v tujini in bi ob ustreznem dogovoru lahko klub zapustili ter s tem naredili v ekipo prostor za nove okrepitve. Seveda vse to delamo načrtno, saj na noben način nebi radi izgubljali igralcev, za katere že vnaprej nimamo pripravljene rezervne opcije. Sam osebno si želim, da bi imel v tem prestopnem roku možnost v klub pripeljati kakšnega mladega, talentiranega slovenskega igralca, saj mislim, da je potrebno ekipo graditi na domačih igralcih, v tujini pa iskati takšne, ki lahko naredijo razliko.”

O strokovni ekipi:
“Ko pridem v klub imam navado, da s seboj pripeljem ljudi, ki z mano delajo že dlje časa, s katerimi že imam zgrajen nek sistem dela in ni potrebe po trošenju dragocenega časa, ki ga je vedno premalo. V moji strokovni ekipi je prvi pomočnik Nikola Jovanić, ki je z mano delal več let v Partizanu, strokovni ekipi se je priključil v času, ko je bil trener Partizana Avram Grant. Z mano je bil tudi v vseh tujih klubih, ki sem jih omenil. Moj drugi pomočnik je Antonio De Oliveira, mladi portugalski strokovnjak, ki s seboj prinaša nek specifičen način dela, za katero vemo, da je na portugalskem na zavidljivem nivoju. Z nami ostaja tudi trener vratarjev Vukašin Petranović.”
strokovni štab

O PLTS:
“Nisem imel prav dosti časa, da bi podrobneje proučil ekipe naših nasprotnikov v Prvi ligi Telekom Slovenije, a sem več let nazaj spremljal slovenski nogomet. Opažam, da so se trije klubi, Maribor, Olimpija in Domžale nekoliko oddaljili od preostalih, ko govorimo o rezultatskih in tudi organizacijskih dosežkih, saj se že več let uspešno borijo proti vsem kar je klube doletelo v zadnjih desetih letih. Govorim kot zunanji opazovalec. Preostali klubi so na približno enakem nivoju. Opazil sem, da je liga izenačena in lahko vsak premaga vsakega. V ligi igrajo tako domači kot tudi tuji igralci visokih kvalitet. Iz tega vidika pričakujem, da bo naše delo spomladi zelo težko, v želji po dosegi cilja, ki smo si ga zastavili in temu cilju tudi vse podredili.”

O osebnih spomladanskih ciljih:
“Sem ambicijozen trener v razvojni fazi. V klub sem prišel z enim in edinim razlogom, to je, da ustvarimo dober rezultat. Mislim, da od te funkcije nihče drug nebi mogel toliko profitirati s strani potrditve samemu sebi, kot lahko jaz. Prva ambicija je, da rezultatsko kar največ izvlečemo iz naše ekipe in se dokopljemo do željenega 4. mesta, ki bo verjetno vodilo v Evropo. Mislim da bi bil to velik dosežek za Rudar in zame osebno. Seveda izpolnjenje tega cilja ni odvisno le od nas. Tu so še ostali klubi, ki imajo podobne ambicije, se krepijo in bodo prav tako poskušali priti čim bližje tej poziciji. Naše možnosti so realne a zagotovo nam ne bo lahko.

Drugi cilj je, da mlade igralce pripravimo tako, da bodo lahko v naslednji sezoni prevzeli breme igre in rezultata, prav tako pa bi želel, da v ekipo vedno znova prihajajo mladi igralci. Ogromno pomeni, da lahko klub svojo člansko ekipo oskrbuje z igralci domačega mladinskega pogona. Tega ni lahko doseči, potreben je čas, vendar se bomo potrudili, da bomo to dosegli čim prej.”

Sporočilo navijačem in svojim varovancem:
“Kot nekakšen “frontman” športnega dela kluba, kot nekdo, ki se redno udeležuje različnih medijskih aktivnosti, bi rad najprej sporočil našim navijačem, ki jih preredko omenjamo in po mojem osebnem stališču predstavljajo pomemben člen, da v tem trenutku, ko je klub v nekakšnem stanju reorganizacije, ko stremimo k temu, da napravimo velik korak k uvrstitvi v evropska tekmovanja, naj celotnemu klubu izkažejo podporo. Mi se bomo trudili, da z zanimivo igro opozorimo nase, zato pozivam in naprošam, pridite in podprite Rudar, saj ni enako igrati pred praznimi tribunami ali pa pred občinstvom za katerega čutimo, da je na naši strani in si želi uspeha enako močno kot mi.

Mojim igralcem bi sporočil, da so na dobri poti. Njihova želja po zmagi, ki jo kažejo od prvega dne in vsak dan znova mora biti do samega konca enako močna, saj ta, ki je hraber, vztrajen in točno ve kaj želi, dobi pravico nadejati se malega kančka sreče, ki je izredno pomemben, da se na koncu celotna pomlad konča na način katerega si vsi želimo. Z veliko zmago in uvrstitvijo v Evropo.”

radinovic

radinovic, oliveira