Do točke z Olimpijo

29/10/2017

Rudar Velenje – Olimpija 0:0

* Mestni stadion Ob jezeru, sodniki: Žnidaršič, Ajdovec in Brezar (vsi Kranj).
* Strelci: /.
* Rudar Velenje: Pridigar, Antonov, Bijol (od 63. Vizinger), Bolha, Črnčič, Mary (od 89. Radić), Pišek, Pušaver, Trifković, Tučić (od 59. Junuzović), Vuklišević.
* Olimpija: Ivačič, Alves (od 72. Kronaveter), Apau, Bajrič, Benko, Ilič, Kapun (od 83. Miškić), Oduwa (od 75. Klinar), Savić, Štiglec, Tomič.
* Rumeni kartoni: Bijol, Vuklišević, Črnčič, Bolha, Pišek; Klinar.
* Rdeč karton: /.

Olimpija, ki je v Velenje pripotovala brez poškodovanih Daria Čanađije in Andresa Vombergarja, je pred tedni v petem krogu v domačih Stožicah premagala Rudar, takrat s 4:0, tokrat pa je vodilno moštvo državnega prvenstva, ki je prvo mesto za eno noč po včerajšnji zmagi nad Domžalami prepustilo Mariboru, vknjižilo le točko pri Velenjčanih. Ljubljančani so se kljub temu zaradi boljše razlike v zadetkih znova zavihteli na vrh lestvice. Tretje uvrščeni Rudar je na tokratni tekmi poskušal zmagati, a pred domačimi gledalci ni zmogel pripraviti presenečenja.

Gostje iz Ljubljane so imeli v prvi polovici prvega polčasa pobudo na igrišču, si pripravili nekaj lepi priložnosti, a je zmeraj manjkal zaključni strel. Bodisi podaje niso našle naslovnika, bodisi so žoge švigale mimo mreže domačega vratarja Marka Pridigarja. Nogometašem je na igrišču nagajal močan veter, ki je pihal tudi s sunki 70 km/h, tako da je žoga precej spreminjala smer. V prvem polčasu je šel veter bolj na roko Ljubljančanom, saj je pihal proti vratom knapov.

Domači so imeli v 25. minuti po napaki gostujočega vratarja Aljaža Ivačiča, ki je prestopil črto pri posredovanju in igral z roko, z roba 16-metrskega prostora je streljal Anže Pišek vendar streljal čez gol. Ljubljančani so imeli v prvem polčasu večjo posest žoge, razmerje strelov 6:2, a svoje premoči na igrišču do konca prvih 45 minut niso znali kronati.

Najnevarnejši igralec Rudarja John Mary je imel lepo priložnost v 49. minuti, bil praktično sam pred vratarjem Ivačičem, a napada ni znal spremeniti v zadetek. V 56. minuti so poskusili Ljubljančani, Stefan Savić je podal v sredino, Leon Benko je poskusil z glavo, a Pridigar je bil na pravem mestu. Ista igralca sta kombinirala tudi minuto kasneje, Benko se je odločil za podajo v sredino, kjer pa je bil Nathan Oduwa prepočasen.

Nogometaši Olimpije so še naprej vršili pritisk proti velenjskim vratom, saj domačih nista prebudili niti dve zgodnji menjavi domačega stratega Marjana Pušnika. Oduwa je tako v 63. minuti že preigral domačo obrambo in vratarja Pridigarja, vendar je nogo pravočasno postavil eden igralcev Velenja. Domači so v nadaljevanju zapretili preko Daria Vizingerja, ki je v 77. minuti sam z desne strani meril v daljšo Ivačičevo vratnico, toda bil premalo natančen.

Domači so se še enkrat več rešili ljubljanske ofenzive, ko so v 82. minuti žogo izbili z golove črte, gostje pa so nato preveč zapletali s podajami in zapravili napad. Gostitelji so znova poskusili v zadnji minuti rednega dela, ko je z velike razdalje s prostega strela poskusil Dario Vizinger, žoga se je od Ivačiča odbila, toda ljubljanski branilci so bili dovolj pozorni in položaj rešili. Tudi v sodnikovem podaljšku do spremembe rezultata ni prišlo.

Knape v petek čaka savinjsko-šaleški derbi.