Prihaja savinjsko-šaleški derbi

23/11/2018

PRIHAJA SAVINJSKO – ŠALEŠKI DERBI

Medtem ko Celjane v soboto čaka zadnja jesenska domača tekma, se Velenjčani v Celje podajajo na zadnje gostovanje pred dolgim zimskim premorom. Knape čaka najkrajša pot v letošnji sezoni, v zgolj nekaj kilometrov oddaljeno knežje mesto, kjer so se doslej razveselili desetih ligaških zmag, zadnje ob koncu minule sezone. Majski sosedski obračun se je končal z velenjsko zmago z izidom 1:3, a so se grofje maščevali septembra, ko so v Šaleški dolini slavili z minimalno prednostjo. Srečanje je z golom v deseti minuti odločil Mitja Lotrič, sicer nekdanji član velenjskega kluba. Prekmurec sicer ni edini bivši knap med grofi, saj barve Celja branita tudi Matjaž Rozman in Dario Vizinger, ki je zadel na zadnji tekmi v Domžalah.

Kdo je vroč?

Tudi pri Rudarju so se lahko pohvalili z dvema bivšima članoma v izbrani vrsti. Reprezentančni dres sta si nadela tako Rajko Rotman kot Jaka Bijol, ki se je skupaj z Milanom Tučićem v Velenje pred pričetkom lanske sezone preselil iz Brava. Tučić je še vedno član zeleno-črnih, s petimi goli pa je najboljši strelec čete Marijana Pušnika. Ljubljančan je nazadnje dvakrat udaril v 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko je dvakrat zatresel mrežo Gorice, lahko dosežek ponovi tudi v knežjem mestu?

Ali ste vedeli?

Pri Rudarju letos praznujejo 70-letnico nogometnega delovanja. Med zadnjimi uspehi, na katere so se spomnili Velenjčani, je tudi naslov republiškega prvaka iz leta 1991. Tedaj so knapi za svojim hrbtom pustili kar tri ljubljanske klube, Slovan, Svobodo in Ljubljano, peta je bila Nafta, šesto pa Celje. Rudar je bil zadnji klub z omenjenim naslovom pred razpadom nekdanje države, v Velenju pa so se tega dosežka razveselili dvakrat, prvič v sezoni 1976/77. V obdobju med leti 1945 in 1991 sta si največ naslovov republiškega prvaka Slovenije razdelila Maribor in Železničar Ljubljana.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si