Trener Pušnik o pripravljalnem delu sezone

22/02/2019

Trener Pušnik o pripravljalnem delu sezone

Pripravljalni del sezone se je praktično že zaključil, zato smo na pogovor povabili glavnega trenerja Knapov, g. Marijana Pušnika. Z njim smo v Umagu govorili vse od okrepitev in mladih domačih igralcev pa do pomena dobrega vzdušja ter pričakovanj v drugem delu sezone.

S pripravami ste začeli 10. januarja, s Knapi pa so vmes trenirali tudi nekateri fantje, ki so bili na preizkušnji. Na koncu ste se odločili za Ćosića, Krefla in Kobiljarja. Kaj je pri njih izstopalo, da ste ocenili, da so za ekipo najprimernejši?

V tem prestopnem roku smo iskali predvsem nekoga od centralnih branilcev, ki bi ojačal našo obrambno vrsto. Tukaj smo imeli tudi deficit, na desni strani samo Tomaševića. Imeli smo dva igralca na preizkušnji, ko pa smo izvedeli da je Marko Ćosić prost igralec, smo navezali stik z njim. Sam ga poznam še osebno iz Hajduka. Je miren fant in dober igralec, ki je zelo inteligenten. Pomembno nam je bilo, da je zdrav in sposoben. Po opravljenem zdravniškem pregledu je z nami tri dni tudi treniral, nakar smo se odločili da z njim podpišemo pogodbo. Aljaž Krefl pa je tako rekoč otrok kluba NK Rudar Velenje. Pred leti sem ga vzel v Olimpijo, žal potem poškodba in ni veliko igral. Vseeno pa gre za izredno kvalitetnega in močnega igralca, zato smo se hitro dogovorili z njim, da pride nazaj.

*Klub se je naknadno okrepil še z enim igralcem Olimpije, in sicer Rijadom Kobiljarjem, ki je okrepil vezno linijo Knapov.

Na treningih in prijateljskih tekmah so bili prisotni tudi nekateri mladinci. Kako ocenjujete njihov razvoj in možnost igranja v članski ekipi?

Tomaž Stopajnik in Cene Kitek sta prišla že v lanskem letu z namero, da okrepita mladinsko ekipo, vseskozi trenirata s člani in igrata za mladince. Oba sta kvalitetna igralca in menim da bosta že v naslednji sezoni standardna igralca med izborom osemnajstih, ki nastopajo na tekmah – tudi men enajstimi. Sta delavna, sicer še srednješolca, vendar v svoj razvoj vlagata veliko energije. Enako tudi  Nikola Daničić, ki je sicer še kadet. Omenjeni trije so bili prisotni tudi na pripravah v Umagu. Pridružili pa bi se jim tudi Gašper Jovan, brata Vošnjak in še kdo, vendar zaradi poškodb to ni bilo izvedljivo. Skozi celotno leto pa bomo sodelovali z mladinskim trenerjem ter vodjo nogometne šole, da se bodo še drugi mladinci vključevali v naš proces dela.

Čemu ste v času priprav posvečali največ pozornosti?

Na začetku smo začeli z močjo in hitrostjo. Vse to je potekalo skozi igro, nato pa smo nadaljevali tudi s tehničnimi in taktičnimi pripravami. Pilili smo predvsem taktične elemente pri katerih smo bili v jesenskem delu slabši, z željo, da jih v nadaljevanju izboljšamo.

Kako pomembno se vam zdi dobro vzdušje in kje vse lahko vpliva? Na kakšne načine ga vzdržujete v ekipi?

Osnova športa kot je nogomet je seveda tim oziroma ekipa. Angleško TEAM pomeni »together everyone achieves more«. Če prevedemo v slovenščino: skupaj bomo dosegli več. Fantje se trudijo, vzdušje že prej ni bilo slabo. Jasno ob porazih ni pretiranega nasmeha v slačilnici. So pa igralci dobro razpoloženi in se razumejo. Imamo precej mlado ekipo, manj izkušenih igralcev, zato ne razumejo vedno vsi najbolje. Ne glede na to, se jaz in celoten trenerski štab trudimo, da fantom stvari čim bolj približamo. Torej za kaj, kako, kdaj in kje se stvari izvajajo. Morajo pa na tem področju veliko postoriti tudi sami. Jasno je, da morajo osnoven red, disciplino in vzdušje znotraj ekipe vzdrževati sami. Na drugi strani trenerji s treningi, pogovori, kakšno smešnico, poskrbimo za to, da smo tukaj vsi bolj dobre volje.

Kakšne cilje ste si z ekipo zastavili za prihajajoči drugi del sezone?

Na vsak način višja uvrstitev na lestvici. Cilj je najmanj peto mesto v Prvi slovenski ligi. Fantje bodo morali za to trdo delati in pa hkrati imeti tudi kanček športne sreče. Jaz verjamem, da jim oziroma nam to lahko uspe.