V novo sezono vstopa tudi mladinski pogon

12/08/2019

V novo sezono vstopa tudi mladinski pogon

Mladinski pogon NK Rudar Velenje, natančneje selekciji U17 in U19, bosta s prvenstvom pričeli v soboto, 17. avgusta 2019. Po lanskem osvojenem prvem mestu v 2. slovenski kadetski in mladinski ligi, tako na ločeni kot skupni lestvici, se bodo fantje ponovno predstavili v konkurenci najboljših. Mladinci in kadeti bodo prvi tekmi odigrali v gosteh, njihov prvi nasprotnik pa bo NK Triglav Kranj, ki je v lanski sezoni osvojil skupno 9. mesto. Kadeti so pri tem osvojili 6. mesto, mladinci pa so od 14 ekip v ligi pristali na predzadnjem, 13. mestu.

Pred sezono smo o pripravah, ciljih in pričakovanjih govorili s trenerjema selekcij – kadetskim trenerjem Urbanom Žoharjem in mladinskim trenerjem Nikolo Jarošem.

Fantje so s pripravami na novo sezono začeli v začetku julija, ko so prve treninge opravljali na domačih igriščih. Sledile so še krajše tridnevne priprave v Kranjski Gori ter nato povratek v Velenje, kjer sta ekipi odigrali tudi nekaj pripravljalnih tekem pred pričetkom nove sezone. Urban Žohar je ob koncu priprav pozitiven, vendar se zaveda, da so s kadetsko ekipo v ligi novinci, temu primerno pa bo prvenstvo vse prej kot lahko

»Ekipa je pripravljalno obdobje opravila zelo pozitivno. Zadani cilji so izpolnjeni, zato nestrpno pričakujemo novo sezono. Do prve prvenstvene tekme nam je še ostalo malo časa, v zadnjem tednu smo in še dopolnjujemo določene malenkosti v igri. V celoti gledano pa kadetsko ekipo nedvomno čaka zanimiva sezona. Prvi cilj je nedvomno obstanek. Zavedati se moramo, da smo novinci v ligi. To pomeni da imajo ostale ekipe določeno prednost, kar se tiče poznavanja tempa in ritma prvenstva. Za nas bo vse novo. Vsekakor bomo kotirali na čim višjo uvrstitev, vendar bo v vsem skupaj še vedno poudarek na pripravi igralcev na članski nivo.«

Izjavi je pritrdil tudi mladinski trener, pri čemer je sam še izpostavil, da ga veseli, da igralci kažejo velik potencial, pri čemer se zaveda, da je pri nekaterih prišlo do poškodb, kar je bilo potrebno sanirati in je nekoliko vplivalo na trenažni proces posameznikov. Na splošno pa meni, da je mladinska ekipa pripravljena na sezono, ki jih čaka. V začetku se želijo skoncentrirati na vsako tekmo posebej ter s tem doseči končni cilj kluba, ki je siguren obstanek v ligi. Pove, da bi to omogočalo igralcem, da se tudi v naprej razvijajo na visokem nivoju. Ostaja pa realen in doda, da ne verjame v lahko sezono. Izpolnitev cilja bo odvisna od rezultatov posameznih tekem in ekip kadetov ter mladincev, vendar verjame v ekipi, njun potencial in pripravljenost. V sezono bo potrebno vstopiti maksimalno zbrano in z željo po dokazovanju na prav vsaki tekmi.

Ob govoru o začetku sezone pa smo se dotaknili tudi razporeda. Jaroš pri tem pove:

»Ne obremenjujem se z razporedom. Dejstvo je, da smo novinci v ligi ter da so vse druge ekipe navajene na prvoligaški način igranja. Prav tako moramo tekom sezone igrati z vsemi, zato to na naše priprave na tekme ne bo vplivalo.«

Kadetski trener pri tem doda, da bo za njih, kot za novince, vsaka tekma težka tekma. Sočasno pa bo tudi vsak nasprotnik premagljiv, zato bo potrebno k vsaki tekmi pristopiti s kar najvišjo mero spoštovanja in motivacije, se držati treniranega stila igre in na takšen način pobrati čim višje število točk.

Pri vprašanju kje imata ekipi Rudarja največjo prednost je Žohar ostal samozavesten. Meni, da ima ekipa zmagovalno mentaliteto s katero v prvenstvo tudi vstopa. Fantje so sposobni tekmovati na najvišjem nivoju in v to tudi sami trdno verjamejo. Kot novinci bodo imeli določen faktor presenečenja, saj ostale ekipe ne poznajo njihovega načina igre. Kadetski trener je prepričan, da bodo neugoden nasprotnik za vsakogar v prvenstvu.

Ob vstopu v 1. ligo, ob vstopu med najboljše ekipama motivacije najverjetneje ne primanjkuje. Lahko pa se zgodi, da bo pri fantih prisotnega malo strahu, zato smo intervju zaključili z vprašanjem kako se trenerji spopadajo s takšnimi občutki igralcev, torej kako v ekipo prinesejo potrebno mirnost?

»Mirnost nam daje temeljita kondicijska, taktična in psihološka priprava. Strahu ne bo. Določena mera treme je pa vsekakor zaželena. Cilj nam je, da vsako tekmo pristopimo s pravo mero agresivnosti in prepričanjem, da je vsak nasprotnik premagljiv. Nikogar se ni potrebno bati, spoštovanje do nasprotnika je pa vselej potrebno, ne glede na to kdo stoji na drugi strani igrišča. Poleg trenerjev, je z ekipo sodeloval tudi psiholog, ki je tekom priprav dodal še svoj del. Verjamem, da smo v vseh pogledih pripravljeni na uspešno sezono,« je za konec povedal Žohar.

Jaroš pa za zaključek pove še naslednje: »Motivacije ekipi vsekakor ne primanjkuje. Morebitno težavo vidim drugje, in sicer je ekipa v lanskem letu prvo mesto osvojila zelo suvereno oziroma dominantno, posledično se morda ne zavedajo teže prve lige. Sam jih vsakodnevno opozarjam, da gre za višji nivo, za povsem drug razred. Nekateri igralci pa ne bodo prestopili zgolj en razred višje, vendar dva. V ekipi je veliko kadetov, za katere bo prvi preskok iz kadetske v mladinsko ligo in nato še iz druge v prvo ligo. Tukaj je določena teža tudi na igralcih samih, da prepoznajo ta dvig in da se začnejo zavedati zahtev nogometne igre, ki jih čakajo. Tempo igranja bo hitrejši, nasprotniki močnejši. Če se bodo na to hitro adaptirali potem tudi iz psihološke strani ne bo težav pri vstopu v tekme.”

Srečno Rudar!