Pogovor s fizioterapevtom

17/09/2019

Pogovor s fizioterapevtom

V športu je obisk pri klubskem fizioterapevtu stalnica, ki spremlja vsakega športnika. Ta obisk je sicer lahko nezaželjen, če govorimo o poškodbah, a vendar potreben, če govorimo o masažah. V NK Rudar Velenje za naše knape skrbi Vid Vauh, ki za osrednjo temo svojega dela opisuje skrb za zdravje igralcev.

Na vprašanje kaj je njegovo delo je odgovoril:

“Najlažje, da kar na kratko opišem svoj dan. Zjutraj pridem a stadion, si pripravim opremo in poskrbim za igralce pred treningom. Največkrat se naredijo bandaže, morda kakšna terapija, igralce se ogreje in podobno. Ekipa se nato odpravi na teren, s poškodovanimi igralci pa še ostanemo v prostorih kluba, kjer dokončamo terapije oziroma izvedejo predpisane vaje. Kasneje se tudi sam odpravim na teren, kjer je moja naloga skrb za hidracijo igralcev ter takojšnja pomoč v primeru poškodbe. Po treningu ponovno sledijo terapije in pa masaže, s katerimi ohranjamo nekakšno fizično pripravljenost in svežino.”

Pri delu največ uporablja svoje roke, dodatno pa so mu v pomoč napravi kot sta laser in tecar ter ostali fizioterapevtski pripomočki, med katere spadajo tudi kineziološki trakovi, flossing trakovi ter instrumenti za mobilizacijo mehkih tkiv.

V primeru poškodbe se najprej opravi pregled, sam se po potrebi posvetuje tudi z izkušenejšimi kolegi, prav tako se napoti na dodaten strokoven pregled. Ko se postavi diagnoza se začne postopna rehabilitacija s terapijami ter osnovnimi vajami, ko pa se igralec priključi nazaj na teren delo fizioterapevta nadaljuje klubski kineziolog in kondicijski trener, Nace Janežič. Ta igralca pripravi do točke, kjer se lahko ponovno pridruži ekipi v polni intenzivnosti treninga.

Med najpogostejše poškodbe nogometašev, ki jih je sam opazil uvršča predvsem mišične poškodbe, kot posledica preobremenitve. Igralci imajo pogostokrat tudi težave, ki izvirajo iz preteklih poškodb, tako prihaja do kompenzacij, pri čemer začnejo tudi druge strukture pešati oziroma napačno delovati. Veliko je tudi udarcev.

Trenutno stanje poškodovanih igralcev je opisal:

“V pripravljalnem obdobju in samem začetku sezone smo imeli precej nesreče s poškodbami, imeli smo tudi tri resne poškodbe kolena. Sedaj se je situacija stabilizirala. Trenutno so poškodovani trije igralci. Čosić je v procesu rehabilitacije najdlje, in sicer že od konca lanske sezone, ko je moral na operacijo obeh meniskusov. Po lažjih poškodbah pa okrevata še Krefl in Oluić, ki se bosta kmalu pridružila ekipi.”

Za konec pa dodal:

“Upamo, da v nadaljevanju prvenstva ne bo prihajalo do velikega števila poškodb. Sedaj se morajo igralci dobro psihično in fizično pripraviti, saj nas do konca sezone čaka trdo delo. Namreč le tako bomo lahko ekipo popeljali do višjih mest. Srečno Rudar!”