Pogovor z Andrejem Panadićem, glavnim trenerjem knapov: Mislim, da bomo presenečenje spomladanskega dela sezone!

19/02/2020
(Photo by: Jurij Kodrun / M24.si)

Najprej groba ocena zimskega pripravljalnega obdobja. Kakšni so prvi vtisi? Ali so priprave potekale po vaših željah?

Fantje so odlično trenirali, s pripravami smo začeli zelo hitro, že 6.1. V tem času smo odigrali res veliko tekem, kjer smo hoteli videli kakšne so kvalitete posameznikov in jim dati možnost da igrajo na različnih pozicijah, da imamo v primeru poškodb ali kartonov več možnosti za zamenjave. Zelo so marljivi, delajo, napredujejo v vseh segmentih nogometne igre. Priprave so potekale odlično, saj smo imeli možnost da odidemo v Umag. Čeprav moram priznati, da nam je letos vreme zelo naklonjeno saj ni bilo snega tako, da smo lahko trenirali tako na našem parkurju, kot tudi na umetni travi.

Na katerem področju vidite največji napredek v moštvu, kje so še rezerve?

Napredek v moštvu je ta, da zdaj izgledajo kot dobro organizirana ekipa. Vzdušje je po tem kar jaz vidim odlično, ampak vedno se najde nekdo, ki mu ni vse po godu. Igralce izbiram izključno po tem kaj pokažejo na terenu to mi je merilo. Na žalost nismo klub, ki bi si lahko privoščil drage nakupe igralcev in v temu vidim rezervo. Ampak delamo  v okviru naših zmožnosti.

Kakšen je cilj članske ekipe v spomladanskem delu prvenstva?

Mislim, da bomo presenečenje spomladanskega dela sezone, čeprav nas ima večina že za odpisane saj se nahajamo na zadnjem mestu razpredelnice. Zadnjih nekaj tekem smo odigrali dobro in organizirano. Zdaj smo to dvignili še za nivo višje. Zadnjo pripravljalno tekmo smo odigrali proti Mariboru, kjer smo res izgledali kot top ekipa. Žal mi je, da smo izgubili saj bi igralcem pozitiven rezultat koristil že iz psihičnega vidika. Ampak igralci se zavedajo da dobro trenirajo in igrajo in da je treba nadaljevati v tem ritmu.

Kakšno vzdušje vlada v ekipi in kako so se novi igralci vklopili v novo okolje?

Vzdušje je fantastično igralci so se dobro vklopili v ekipo. Pozitivno energijo se da začutiti že na hodniku ko jih vidiš.  Spomnim se, da ko sem prišel v klub so vsi izgledali kot da so umrli, da je že vsega konec, da so že pokopani. Bil sem na parih intervjujih in dejansko je na koncu izpadlo kot, da smo najbolj sproščeni saj nimamo ničesar za izgubiti in če bodo fantje igrali tako kot znajo, znamo presenetiti vsako ekipo.

(Photo by: Jurij Kodrun / M24.si)

Kako je s poškodbami, so vsi zdravi ali bo kdo moral izpustit začetek spomladanskega dela?

Moram reči, da me je presenetilo, saj nimamo poškodovanih igralcev. Bile so manjše poškodbe pri katerih so bili igralci odsotni po par dni, kaj drugega pa ne. Tako, da me veseli, da bom v nadaljevanju sezone imel na voljo vse igralce.

V soboto gostujemo v Kranju, kakšno tekmo pričakujete in s kakšnim ciljem odhajate v Kranjski športni park?

Fantje so tako dobro pripravljeni, da lahko tekmo odigrajo na visokem nivoju. Čaka nas še šestnajst tekem.  Zdi se mi, da imajo vse ekipe isti problem, saj se vse tako ali drugače bojijo Rudarja iz Velenja. Malo poslušam in berem kaj pišejo o nas, ampak če bodo fantje tako odigrali kot znajo ni straha. Proti vsakemu lahko igramo dobro in to smo dokazali na zadnji tekmi.

Še nekaj manj formalnih vprašanj. Kako preživljaš prosti čas, ko nisi ob nogometnih zelenicah?

Sem že malo starejši, ampak še vedno v dobri formi (smeh). Rad grem v kino, vzamem kokice in kokakolo ter pogledam dober film. Ljudje tega danes na žalost ne počnejo več tako pogosto. Vsi si filme pogledajo na računalnikih.  Imam malega psa, ko sem prost ga rad peljem na sprehod on je naš ljubljenček v družini. Imam ta problem, da imam preveč rad nogomet, včasih gledam tekme po 6, 7 ur na dan in potem se žena jezi name (smeh). Ampak kaj morem, takšen sem. 
Rad odigram tudi kakšno nogometno tekmo s prijatelji.

Ali ti je kakšen šport poleg nogometa še posebno všeč?

Morem priznat, da sem za šport zelo talentiran še posebej za športe, ki se igrajo z žogo to imam po očetu. Smučanja sem se recimo naučil ob gledanju Križaja in Stenmarka. Jaz sem gledal kako ona dva smučata in potem sem očetu vzel smuči (on mi jih namreč ni hotel dati) in šel smučat moram priznati, da je vse šlo kot po maslu.  

Katere lastnosti pri ljudeh ceniš in katerih ne maraš?

Cenim iskrenost, delo in znanje pri ljudeh. Ampak najvažnejša mi je iskrenost. Ne maram lažnivih, zahrbtnih ljudi, ki ti govorijo eno, delajo pa povsem nekaj drugega ter ljudi ki se prilizujejo.

Katera lastnost te, po tvojem mnenju, zelo odlikuje in na katero nisi prav ponosen?

Uf…dobro vprašanje, to bi morali vprašati koga drugega. Zelo sem iskren ne maram se lagati. Ne počutim se lagodno če moram govoriti nekaj kar ni res. Zelo sem pozitiven v vsaki stvari poskušam najti nekaj dobrega. In to isto počnem z igralci. Najprej poskušam najti nekaj pozitivnega, da jim lahko kasneje predstavim kaj je bilo slabo. Na žalost je zdaj tako, da najprej ko odpreš časopis ali internet prebereš negativne komentarje in potem ti to lahko stopi v glavo in začneš dvomiti vase.
Na kaj nisem ponosen? Morem priznati, da zdaj sem se že natreniral ampak včasih sem znal zelo grobo in čustveno reagirati, če se je komu dogodila krivica. Mislim, da bi lahko v svoji igralski karieri dosegel več, če nebi bil tako iskren. Moral bi malo bol skriti svoja čustva.

Kdo je tvoj trenerski vzornik, če ga imaš?.

Ne vem koga bi posebej izpostavil, saj sem se od vsakega trenerja, ki sem ga imel nekaj naučil od nekaterih dobre od drugih pa slabe stvari. Posebnega vzornika nimam, saj mislim da mora vsak človek imeti svoj jaz. Lahko se učimo od drugih ampak vsak mora imeti v glavi svojo vizijo.

O čem razmišljaš dan pred tekmo?

O tekmi (smeh). Jaz že zdaj razmišljam o prihajajoči tekmi in si poskušam narediti vizijo. Poskušam si zamislit kaj vse bi se lahko med tekmo dogajalo in morem priznati, da me malo skrbi, ker so pri Triglavu menjali dosti igralcev in ne vem kaj lahko pričakujem od njih.

Ali si vraževeren, ali imaš pred tekmo kakšen ritual, ki bi ti prinašal srečo?

Nisem. Poznam pa veliko trenerjev, ki so bili oz. so zelo vraževerni.

Kaj bi radi sporočili navijačem?

Da pridejo na tekmo in nas spodbujajo. Ne maram ko pridejo ljudje na tekmo samo zato, da pljuvajo po igralcih, klubu ipd. Klub je na žalost v taki situaciji kot je, mi se bomo potrudili, da to čimprej izboljšamo, seveda pa bo s pomočjo navijačev to veliko lažje.